050-4042761 info@manjeet.nl

Shiatsu

Shiatsu therapie is een drukpuntmassage. Het is de Oosterse vorm van wat wij kennen als fysiotherapie waar men er vanuit gaat dat een plaatselijke storing gevolgen heeft voor het hele systeem. Vandaar dat altijd het hele lichaam behandeld wordt. De verstoorde punten kan men ervaren als knopen in de spieren en/of verharde gebieden in het lichaam. De knopen en verharde stukken zijn opgehoopte afvalstoffen die ontstaan zijn door overbelasting van desbetreffende spieren of gebieden. Door op een subtiele manier druk op bepaalde punten te houden worden de knopen los gemaakt.

Hoe werkt shiatsu?

Lichamelijke klachten kunnen ontstaan door overbelasting van spieren, een verkeerde houding, een ongeval en/of stress. Dit kan uiten in:

  • Verstijving en verkramping van spieren. Dit gevoel wordt als pijnlijke steken en/of uitstralingen ervaren.
  • Afname van kracht in de spieren. De oorzaak is vaak verzuring waardoor men snel vermoeid raakt.

Ondanks dat een klacht zich vaak op een punt uit, is uit ervaring gebleken dat behandelingen van de spanning in het gehele lichaam aangepakt moet worden. Ik maak de spieren met zorg en beleid los en ontspannen. Door druk uit te oefenen op onderliggende spierlagen wordt spanning, stijfheid en verzuring uit de spieren gehaald en afgevoerd. Bij beperking in beweegelijkheid in spieren worden ook rotaties en oefeningen toegepast.

Dit proces word steeds herhaald waardoor het lichaam zich steeds meer en dieper gaat ontspannen en versoepelen. Hierdoor is het mogelijk om dieper op de spieren te werken zonder te vermoeien of overbelasten. Indien nodig geef ik oefeningen mee die men thuis of op het werk kan doen om het herstel te versnellen en klacht vrij te blijven. Ook werk ik nauw samen met therapeuten die wervelkolomcorrecties verichten. Uit ervaring blijkt dat deze combinatie van therapien goed werkt omdat eerst de spieren soepel worden gemaakt waardoor een wervelcorrectie makkelijker en blijvend ondergaan kan worden. De lichaamshouding verbetert hierdoor op een natuurlijke wijze.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op. Uw contactpersoon is Babieta Djoegan.

Waar is shiatsu allemaal goed voor?

Shiatsu wordt toegepast bij klachten die veelal ontstaan door overbelasting van spieren, een verkeerde houding, een ongeval en/of stress. Wij hebben de meest voorkomende klachten, waarvoor Shiatsu zeer geschikt is, voor u op rij gezet. Voor meer informatie over een specifieke behandelmethode kunt u klikken op de betreffende klacht.

Ondanks dat een klacht zich vaak op één plek uit, is uit ervaring gebleken dat behandeling van de spanning in het gehele lichaam aangepakt moet worden.

Behandelwijze

Met Shiatsu worden knopen en verharde gebieden losgemaakt door geleidelijk druk uit te oefenen  en systematisch steeds te herhalen. Dit heft de pijnlijke steken en uitstraling op. Met Ayurvedische massage worden de spieren doorbloedt en de verzuring afgevoerd via de bloedsomloop. Hierdoor neemt de kracht weer toe in de spieren. De druk van de behandelmethodes worden geleidelijk opgevoerd om overbelasting van het lichaam te voorkomen en napijn zoveel mogelijk te beperken. Ayurvedische massage met olie zorgt voor het losmaken van vermoeidheid in spieren en stimuleert het lichaam intens te ontspannen. Hoe meer het lichaam tot ontspanning kan komen, hoe dieper er op de spieren kan worden gewerkt.

Door geleidelijk opvoeren van verschillende stretchoefeningen worden de dieper gelegen spieren versoepeld en beperkingen in bewegelijkheid opgeheven. De oefeningen worden altijd in een ontspannen houding gedaan, omdat ontspannen spieren het makkelijkst en snelst oprekken. De ontspannen houding zorgt er voor dat de stijfheid en vermoeidheid uit de spieren trekken. Daarnaast voelt dit aangenamer en geeft het geen scherp en/of pijnlijk gevoel. Omdat de oefeningen gelijk ontspanning en souplesse bieden moedigt het zichzelf aan om in het dagelijks leven te integreren om herstel te versnellen en klachtenvrij te blijven.

Hierbij wordt de pijn grens van de cliënt niet overschreden (Lees meer over stretching).

Behandeling Dorn-methode

Naast Shiatsu is Manjeet gespecialiseerd in het toepassen van de Dorn-methode. Deze methode kan worden toegpast bij diverse klachten aan o.a.  de nek, rug, schouder, bekken, bij hoofdpijn en bij uitstraling in de benen en armen.

Samenwerking met therapeuten

Door een langdurige verkeerde houding of ongeval, kunnen er wervels verschoven zijn. Nadat de spieren zijn losgemaakt is het hierdoor nog steeds mogelijk dat de spieren klachten veroorzaken. Ik werk nauw samen met therapeuten die wervelkolomcorrecties verrichten. Uit ervaring blijkt dat deze combinatie van therapieën goed werkt, omdat eerst de spieren soepel worden gemaakt waardoor een wervelkolomcorrectie makkelijker en blijvend ondergaan kan worden. De lichaamshouding verbetert hierdoor op een natuurlijke wijze.

Ons succes is bereikt door nauwkeurig voor, tijdens en na de behandeling samen te werken met onze cliënten:

  • Luisteren naar wat de belemmeringen zijn en wanneer ze optreden.
  • Communicatie over het effect van de behandeling.
  • Maatwerk gericht op de persoon en de situatie. Elke behandeling is anders.
  • Snelle resultaten en terugkoppeling.
  • Groei in bewustwording van het lichaam door de cliënt door intensief te ervaren.
  • Mogelijkheid tot onderhoud van de resultaten.
  • Constante verbetering van behandelmethodes.